Halsa Biogass og Biogy Solutions mottok den 27. mars rammetillatelse for bygging av biogassanlegg på Halsa. Meløy kommune gir dermed grønt lys for et viktig steg mot realiseringen av anlegget, som skal produsere ca. 120 GWh flytende biogass (LBG) årlig. Anlegget vil skape flere grønne arbeidsplasser i det som skal utvikles til en framtidig maritim HUB for biogass i Nordland. Bak prosjektet står biogassprodusenten Biogy Solutions i partnerskap med lokalt forankrede Egil Sørheim.
Klarsignal for grønt industrieventyr i Meløy
31 mars 2025Roser Meløy kommune – et eksempel til etterfølgelse
– Rammetillatelsen markerer et viktig steg mot realiseringen av Halsa Biogass, et nøkkelprosjekt i Biogy Solutions sin strategi for å bygge ut betydelig, norsk biogassproduksjon innen 2030. Anlegget på Halsa vil benytte vår patenterte, ledende teknologi for å omdanne sirkulære avfallsressurser til verdifull flytende biogass, bio-CO₂ og biogjødsel. Vi ønsker spesielt å berømme Meløy kommune for en forbilledlig, effektiv og løsningsorientert saksbehandling. Deres positive tilnærming og vilje til å tilrettelegge for grønn industriutvikling er et eksempel til etterfølgelse og helt avgjørende for å lykkes med det grønne skiftet i praksis, sier Jan Kåre Pedersen, styreleder i Biogy Solutions.
Med tillatelsen på plass går prosjektet nå inn i neste fase: forberedelser til byggestart og innsending av søknad til Enovas biogassprogram. En tildeling fra Enova vil være avgjørende for den endelige investeringsbeslutningen.
– Vi er klare til å starte byggingen så snart et Enova-tilsagn foreligger. Det håper vi skjer før sommeren. Tilskuddet fra Enova er helt avgjørende for realiseringen av et prosjekt i denne størrelsesorden, sier Pedersen.
En viktig milepæl for industriutviklingen i regionen
– Dette er en milepæl både for oss som er involvert i prosjektet og for hele regionen. Nå starter arbeidet med å bygge fremtidens energiløsning her på Halsa, sier Egil Sørheim fra Halsa-baserte Halsa Energi.
Halsa Energi er grunneier på Galtneset. Her skilles det ut 25 dekar til bygging av biogassanlegget, mens resten av eiendommen – på omtrent samme størrelse – skal benyttes til annen industriutvikling.
– En langsiktig plan for Halsa Energi er å videreutvikle resten av tomten med kaifasiliteter og bunkring av biogass og andre drivstoff til skip sammen med partnere, forteller Egil Sørheim.
– Biogassanlegget er en viktig brikke i utviklingen av industriområdet, og vi er svært fornøyde med å være ett steg nærmere realisering, sier Sørheim, som har sterk lokal tilknytning til Halsa.
Fornybar energi og sirkulærøkonomi
Biogassproduksjon gir mange muligheter for utvikling innen fornybar energi og sirkulærøkonomi. Gassen skal blant annet brukes som drivstoff for skip og bidra til betydelig reduksjon i klimagassutslipp. Anlegget vil også produsere bio-CO₂ til næringsmiddelindustrien og biogjødsel til lokalt landbruk.
– Samarbeidet med lokale bønder er sentralt i denne utviklingen, og vi er svært fornøyde med mottakelsen fra bøndene i nærområdet, sier Pedersen.
– Jeg vil også fremheve det viktige engasjementet fra aktører innen havbruk og avfallsbehandling i regionen. De vil bli sentrale samarbeidspartnere for anlegget, avslutter han.