Biogy Solutions som er utbygger og operatør av det planlagte biogassanlegget på Halsa satser på rask byggestart allerede tidlig til neste år. Prosjektet som ble lansert i september i år har som visjon å gjøre Halsa til en HUB for biogass rettet mot maritim bruk.
Jobber for fullt mot realisering av biogassanlegget på Halsa
13 november 2024Planlegger byggestart i 2025
Det er god fremdrift på planene melder selskapet.
– Vi arbeider med mål om byggestart i 1. kvartal 2025 på Halsa sier Julien Moulin, som er styreleder i det franske fornybarselskapet FDE som er hovedeier i Biogy Solutions.
– Utvikling av prosjektet går i raskt tempo og går alt etter planen kan vi være i drift allerede i 3. kvartal 2026, sier Moulin, som også poengterer at prosjektet representerer en viktig investering for FDE gruppen.
I tillegg til biogassanlegget er FDE også tungt engasjert i andre viktige prosjekter i Meløy kommune. Selskapet eier blant annet Greenstat, som bygger en grønn ammoniakk fabrikk i Glomfjord via selskapet Neptun Glomfjord Green Ammonia AS, for å forsyne Yara med grønt hydrogen for å avkarbonisere ammoniakkproduksjonen.
Har sikret viktige avtaler om lokalt råstoff
Biogassprosjektet har allerede fått en god start, og sikret en rekke viktige avtaler med bønder, oppdrettere og avfallsbesittere. Biogy Solutions planlegger et biogassanlegg for produksjon av 120 GWh flytende biogass (LBG) per år basert på 165.000 tonn råstoff fra regionen. Selskapet benytter Cryo Pur sin patenterte nullutslippsteknologi, et datterselskap av FDE, som også fanger CO2 og gjør om til den flytende bio- CO2 i matkvalitet, som er et produkt av næringsmiddel kvalitet som kan benyttes til produksjon av produkter som brus eller produksjon av tørris. Anlegget vil også produsere biogjødsel som et biprodukt som kan brukes av lokale bønder, noe som bidrar betydelig til den sirkulære økonomien. All energien som produseres fra biogassanlegget, vil bli brukt lokalt for å redusere karbonfotavtrykket til sluttbrukerne.
Venter på svar fra Enova
Prosjektet leverte også inn søknad til Enova sin søknadsrunde for biogassprosjekter i oktober som har planlagt tildeling ved årsskifte.
– Vi har søkt om investeringsstøtte fra Enova, forteller styreleder i Biogy Solutions Jan Kåre Pedersen. Vi opplever at prosessen med Enova er en viktig kvalitetssikring av et prosjekt, i tillegg til viktig støtte som avlaster noe av risikoen med et fornybart prosjekt. Vi er spente på resultatet av denne tildelingen sier han.
Håper på rask behandling i kommunen
Selskapet har også etablert god dialog med kommunen og sier at de opplever godt engasjement fra kommunen.
– Vi føler oss veldig velkomne av Meløy kommune og er imponert over den positive holdningen til vår etablering sier Jan Kåre Pedersen.
– Vi har allerede avhold forhåndskonferansen med kommunen i forbindelse med søknad om byggetillatelse. Vi skal etter planen sende ut nabovarsel allerede i november med mål om innsending av rammesøknaden vår før jul, sier Pedersen.
– En rask behandling sammen med en eventuell tildeling fra Enova, kan føre til at vi kan igangsette grunnarbeid allerede i løpet av 1. kvartal mens vi parallelt arbeider med utslippstillatelse fra Statsforvalter og samtykke fra DSB, sier Biogy Solutions sin styreleder.
Vil kunne erstatte LNG med LBG
Biogass som drivstoff er en god løsning som drivstoff for skip som er mer og mer tilgjengelig på markedet.
– Vår interesse for biogass som drivstoff startet opprinnelig i forbindelse med bygging av LNG fartøyet Selvåg Senior. Dette fartøyet vil kunne gå over på lokalt produsert LBG når biogassanlegget på Halsa er i produksjon, forteller Egil Sørheim, eier av Sørheim Holding og Halsa Energi, som er lokal partner for Biogy Solutions.
– Vi har jobbet med ideen om etablering av biogassanlegg på Halsa siden høsten 2021. Tidligere i år etablerte vi selskapet Halsa Energi som sikret tomt regulert for industri på Galtneset, det var gledelig at vi da fikk Biogy Solutions med på laget for å bygge biogassanlegg, forteller Sørheim.
– Vi er i ferd med å skille ut en tomt på ca. 25 mål der Biogy Solutions skal bygge biogassanlegget. En langsiktig plan for Halsa Energi er å videreutvikle resten av tomten med kai fasiliteter og bunkring av biogass og andre drivstoff til skip, forteller Egil Sørheim.
Halsa skal bli et maritimt knutepunkt for biogass
Jan Kåre Pedersen, styreleder i Biogy Solutions AS er svært fornøyd med etablering av partnerskapet med Sørheim Holding AS og mener at Halsa Energi sin tomt på Galtneset byr på en unik strategisk lokalisering.
– Halsa har potensial for å bli et viktig knutepunkt for biogass til maritim bruk i landsdelen, som vi mener vi gi et viktig bidrag til klima og bærekraft i Nordlandsregionen, sier han.
– Vi har stor tro på at det fremtidige anlegget på Halsa kommer til å bli en sentral del av Biogy Solutions sin voksende produksjonsportefølje, avslutter han.